Biografija


The Frajle – Nataša Mihajlović, Jelena i Nevena Buča, regionalna senzacija iz Novog Sada, osvajaju publiku još od 2009. godine. Muzički stil prožet je pop zvukom, swing ritmovima, panonskom melanholijom, ženskom duhovitošću, magičnim višeglasjem i originalnom interpretacijom. 

Bend sa svojih 7 studijskih izdanja ima jedinstveni autorski pečat koji se čuje u numerama „Ich liebe dich”, „Štiklice”, „Fina”, „Kad se ljubimo”, „Ljubav na dar”, „Tamburaši”, ali takođe sa obradama drugih izvodjača, ovaj bend svrstavaju u kategoriju interpretatora koji na najoriginalniji način mogu izneti pesme kao što su „Meni trebaš ti” ili tradicionalne pesme kao što su „Jovano Jovanke”, te “Tri metera somota” ili “Evo banke cigane moj” . 

Frajle su prepoznatljive i po svom jedinstvenom scenskom nastupu, kao i upečatljivim kostimima, te kao muzičku podršku imaju najbolje muzičare iz regiona. 

The Frajle već 13 godina su koncertno aktivne u celom regionu i jedan su od trenutno koncertno najaktivnijih bendova koji podjednako osvajaju srca publike u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji. Među njihovim zapaženim nastupima u proteklom periodu bili su koncerti u SAD, Austriji, Belgiji, Holandiji, Mađarskoj, Kanadi, Francuskoj i drugim zemljama. Pored koncerata na trgovima i u pozorišnim dvoranama, The Frajle se mogu pohvaliti i koncertima na neobičnim mestima: u avionu na 10.000 metara, u Evropskom parlamentu u Briselu, bolnici, manastiru, dečijem vrtiću, izlogu, itd.

Takodje, 2021. godine objavljena je  i prva autobiografija “Kako sam postala Frajla” članice Buča Jelene, ali i dokumentarni film “Pesmom da život slavimo”. (Režija Aleksandra Švonja) 

The Frajle su osvojile brojne nagrade među kojima su dve MTV nagrade (MTV GoldAward) za spot “Fina” i spot  “Pare vole me” – remix DJ Gramophondzie, “Oskar popularnosti za najprodavaniji album”, “Oskar popularnosti za najbolju pop grupu”, “Runjićev galeb” za doprinos u muzici, “NAXI Radio nagradu za najslušaniju pesmu”, “Zlatna Bubamara za balkansku grupu godine”, nagrada „Good Feeling”, zatim, “Hello nagrada za humanost”, „Naxi zvezda za koncert godine 2017”, kao i “Women leaders 2022”, kao žene lideri iz sfere muzike i umetnosti, i još niz različitih nagrada i priznanja od strane publike, medija, kolega i kritičara.
Frajlama je humanost uvek bila veoma važna, pa u svojoj karijeri imaju pregršt humanitarnih koncerata, kao i humanitarnih akcija. 


Članice grupe

Nataša Mihajlović /Vokal/

Frajla Nata

Jelena Buča /Vokal/

Frajla Jela

Nevena Buča /Vokal, gitara/

Frajla Nena

Diskografija

Izdanja… The Frajle su objavile četiri studijska albuma, od čega je prvi autorski materijal “Naš prvi album sa putovanja“ (izdanje: PGP Srbija i AquariusRecords Hrvatska) poznat po prvom singlu i spotu za pesmu “Ichliebedich” (objavljen u decembru 2010. godine). Spot “IchliebeDich” je kratkometražni film o ljubavi koji sadrži elemente kabarea. Takvu formu muzičkog video zapisa, struka je ocenila kao nesvakidašnje i potpuno drugačije osveženje na muzičkoj sceni regije. Drugi singl “Štiklice”, objavljen je početkom jula 2011. godine, a pesma “Fina”, osvojila je radio stanice i nagovestila veliki uspeh celokupnog albuma. Ista pesma je ekranizovana i potom je na MTV Top listi osvojila prvo mesto. U saradnji sa DJ Gramophonedzie, pesma “Pare vole me”, dobila je remix verziju i spot koji je takođedospeo na čelo MTV TOP liste, te zajedno sa spotom “Fina”, osvojio “MTV PlayAwards” 2014. godine.

Drugo izdanje EP “A strana ljubavi”, objavljeno je u proleće 2014. godine u saradnji sa istim izdavačima (PGP Srbija i AquariusRecords Hrvatska). Dvepesme sa ovog izdanja imale su zapažene video spotove: “Kad se ljubimo” i “Za kraj”. Ovim izdanjem, “The Frajle” su potvrdile da uspeh prvog albuma nikako nije bio slučajan. Na izdanju su sarađivale sa proverenim producentima kao što su Vojislav AralicaMagnificoAnte Gelo, čiji su pristupi dodatno osnažili vrednost projekta.

Treće izdanje “B strana ljubavi” je rezultat autorskog sazrevanja i iskustva koje je donelo vrlo zapaženo višegodišnje prisustvo na regionalnoj muzičkoj sceni.

Na albumu se nalazi pesma “Imala je lijepu rupicu na bradi”, koja je u izvođenju Frajli dobila novu, svežu i interesantnu interpretaciju. Autorska pesma “Sarajevo” je definitivno hit u kom je Sarajevo opevano i opisano kao grad u koji se svako uvek rado vraća. Najavni singl “Menjam dane”, je u vrlo kratkom roku postao hit leta. Obrada pesme “Vo kosi da ti spijam” je ceo region podsetila na posebnog čoveka Tošeta Proeskog koji je u originalu otpevao ovu atraktivnu pesmu. Na albumu se nalazi pesma “Luda za tobom”, a u verziji na francuskom jeziku gostuje svetski poznati gitaristički virtuoz Stochelo Rosenberg kogsvet priznaje kao jednog od najvećih gitarista današnjice. Osim navedenih pesama, na albumu ima još autorskih pesama (“Tajna”“Zašto ljubav mora da se krije”“Moli me moli”), koje donose novo ruho Frajli, ali i zadržavaju ono po čemu su postale poznate, slušane na radio stanicama i omiljene velikom broju slušaoca u celom regionu.

Četvrti album “Ljubav na dar” je priča o ljubavi kao večitojinspiraciji – ljubavi koju svi tražimo kao u pesmi “Ljubav na dar”, romantičnoj ljubavi kao u pesmi “Pekar”, zauzetoj kao u “Ma daj lutko” odnosno “Ne idi”, ali i zavodljivoj kao što je to slučaj u pesmi “Kreni za mnom”. The Frajle su i ovog puta pokazale da se kao kompozitori i tekstopisci uspešno igraju sa raznim temama na spontan, šeretski, ženski, ali i muški način.

Vanna se po prvi put kao autor pesme za druge (“Ne idi”) pojavljuje upravo na ovom albumu, a numeru koju je napisala slobodno možemo definisati kao “frajlovsku”.

Među autorima, na albumu se pojavljuju i Alka Vuica, Leo i Vladimir Uzelac

Šest producenata na ovom albumu uzima producentsku palicu i to su Vojislav Aralica, Nikša Bratoš, Ante Gelo, Fedor Boić, D. Brnas Fudo i Filip Gjud

Pored odličnih autorskih pesama, The Frajle su izvrsne i u obradama. Na ovom albumu, publika ima priliku da čuje još jednog Runjića, odnosno pesmu “Dva zrna groždja” (Magazin) u potpuno novom ruhu, ali i hit iz 80-ih pod nazivom “Zemlja pleše” (Videosex).


Zapratite The Frajle na socijalnim mrežama

Slušajte The Frajle na muzičkim platformama:

The Frajle ®
Copyright 2024. Sva prava zadržana.